Cardiff university brain research imaging centre built in Staffordshire Smooth Crimson brick
Cardiff university brain research imaging centre built in Staffordshire Smooth Crimson brick

CUBRIC - Cardiff University Brain Research Imaging Centre

The CUBRIC facility, constructed with Wienerberger's Staffordshire Smooth Crimson bricks and Coping Special bricks, was officially opened by Her Majesty The Queen.

The Cardiff University Brain Research Imaging Centre, or CUBRIC, provides a collaborative environment that harnesses the concept of expansive space. The exterior mixes bold colours and traditional materials including brick, to create a creative yet peaceful space.

 

The Challenge

The contextual response to any building is always important. CUBRIC was no exception. Located on the site of a disused brick industrial railway building, the challenge was to create a scale of architecture that responded to the needs of a bespoke 21st Century Research facility, whilst also being respectful to the 1930s residential housing located directly opposite.


The approach therefore was to create a series of ‘pavilions’ along the street frontage with open courtyard garden spaces between each one. The site is very long (if the building was rotated vertically it would almost be as tall as the Gherkin Tower in London) and the pavilion concept broke down the scale of the building to create a rhythm along the street.  This approach also provided greater opportunities to maximise natural daylight in the building and therapeutic views out into the courtyard spaces, whilst respecting the privacy of residents opposite. 

The Solution

The brick wall running along the front of the building was an important feature and acts as an historical reference to the site’s industrial past. The wall is built on the same line as the former railway building and with the same brick bond; Flemish.  The wall also reduces the scale of the building at street level, creates a layering of materials and is suggestive of a garden wall.


Externally, CUBRIC is designed to be harmonious with the Hadyn Ellis Building. The synergies between buildings enables the campus to provide enhanced opportunities for collaboration between researchers.  As a result, the design approach is based on creating a single campus identity, to support the translational research that will be taking place within these buildings.

Project Information

Would you like help with your projects?

Search products

Find the perfect product for your project. 

Order a sample

We offer free samples delivered directly to you.

See more projects

View all of our project showcases for inspiration.

Reference Projects

Wienerberger provides expertise and product solutions for all kinds of construction projects whether commercial, residential or technical specifications.
View our reference projects below >